Laboratorul de Ecocardiografie infiintat  in cadrul Clinicii de Cardiologie Fundeni a Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti este rezultatul unui proiect castigat in 2007, finantat de catre Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica in cadrul PN II  - programul CAPACITATI – modulul I.

Acronim proiect: EUROECOLAB, Contract nr: 28/cp/I/11.09.2007

Conducator al proiectului: UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE “CAROL DAVILA” 
Titlul proiectului: „Program de dezvoltare a unui laborator de ecocardiografie la standardele impuse de acreditarea europeana”

 

 

Echipa proiectului EUROECOLAB

Prof. dr. Carmen Ginghina
Sef Clinica Cardiologie UMF
Director proiect

 

Prof. Dr. habil. Bogdan A. Popescu
Director laborator
Responsabil stiintific proiect

 

Membri in echipa proiectului:

 
   
Prof. Dr. Ioan Mircea Coman
Sef lucrari Dr. Ruxandra Jurcut
Asist. Univ. dr. Carmen Beladan
Dr. Marinela Serban
dr. Monica Rosca
 
Dr. Andreea Calin

LISTA ECHIPAMENTELOR  ACHIZIŢIONATE IN CADRUL  PROIECTULUI

Ecocardiograf de inalta performanta - Vivid 7 Dimension, GE Healthcare, 2008 - Ecograf cu functionare 3D/4D, complet utilat cu transductor matriceal 2D arie fazata transtoracic, transductor multiplan transesofagian, sonda Pedoff, modul + transductor 4D (3000 cristale) arie fazata, modul compact portabil de examinare cardiaca transtoracica, softurile de analiza offline.
   
Aparat de ecocardiografie de inalta performanta (ALOKA α 10 Prosound, 2008) cu posibilitatea de evaluare a functiei cardiace (inclusiv prin Doppler tisular), a functie arteriale si a interactiunii ventriculo-arteriale, utilat cu transductor 2D arie fazata transtoracic, transductor multiplan transesofagian, transductor linear, sonda Pedoff, statie de lucru.
   
Echipament ecocardiografic de stress cu accesorii Ergoline 2008, pat cu cicloergometru adaptabil pentru pozitie de decubit lateral stâng, cu facilitati de adaptare a diferitelor componente pentru optimizarea pozitiei pacientului in cursul efortului, motorizat.

Aceste echipamente vor permite evaluarea complexa a functiei cardiovasculare.

Accesul tertilor

In scop stiintific vor fi incurajati sa participe la cercetarile desfasurate in laborator sau sa-si deruleze proiecte proprii de cercetare tineri medici (rezidenti sau specialisti), doctoranzi dar si cercetatori cu experienta. Se incurajeaza colaborarile cu institutii internationale de cercetare, in scopul elaborarii si derularii unor proiecte comune. Vor fi extinse colaborarile deja existente si validate prin publicatii comune si vor fi stabilite noi contacte la nivelul conducatorilor proiectului.
In scop educational au acces la laborator medici specialisti cardiologi sau de alte specialitati, participanti la cursurile postuniversitare de ecocardiografie generala (2 module) si ecocardiografie transesofagiana, precum si medici rezidenti de cardiologie, ce au in programa de pregatire stagiu de ecocardiografie de minim 3 luni si pentru care Clinica de Cardiologie organizeaza doua cursuri de ecocardiografie transtoracica (module de incepatori si avansati).